Όταν οι αρνητικές σκέψεις ελέγχουν τη ζωή 

Το να πούμε στον εαυτό μας σκέψου θετικά ή αυτό μην το σκέφτεσαι είναι κάτι που δεν λειτουργεί από μόνο του. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί πως όταν μπαίνουμε σε μία διαδικασία να καταπιέζουμε ή να διώχνουμε τις σκέψεις μας, τότε είναι σαν να τις σπρώχνουμε με μεγαλύτερη ένταση να βγουν-εκφραστούν, άρα πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κάνεις πολύ συχνά αρνητικές σκέψεις που περιλαμβάνουν καταστροφικά σενάρια για το μέλλον;
Μήπως επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος και βασανίζεσαι με ερωτήματα για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί διαφορετικά; Ανησυχείς υπερβολικά για την εργασία, τις σχέσεις σου, για μία διαφωνία που είχες με κάποιον ή ότι άφησες ανοιχτό τον θερμοσίφωνα όταν έφυγες από το σπίτι;
Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να έχουν τη μορφή ανησυχίας – αρνητικών υποθέσεων σχετικά με το μέλλον ή μία αναπαραγωγή δυσάρεστων καταστάσεων που συνέβησαν στο παρελθόν. Επίσης, μπορεί να εμφανίζονται ως μία επικριτική εσωτερική φωνή που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετ@, οι άνθρωποι δεν σε συμπαθούν, θα έπρεπε να είχες καταφέρει περισσότερα, πρέπει να κάνεις πιο πολλά, δεν θα τα καταφέρεις, θα αποτύχεις, κ.ά.

Με ποιο τρόπο επηρεάζουν την καθημερινότητα μας;

Οι αρνητικές σκέψεις επιδρούν στην ψυχική υγεία μας, καθώς σχετίζονται με την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης. Το άτομο που βασανίζεται από αρνητικές σκέψεις κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε έναν κυκεώνα αβάσιμων σεναρίων, χάνοντας το σήμερα και την ουσία της ζωής. Παραμένει ακινητοποιημένο στο παρόν σκεπτόμενο τα λάθη – δυσκολίες του παρελθόντος ή αγωνιά για το μέλλον, προσπαθώντας να προβλέψει κάθε πιθανότητα πριν ενεργήσει και συχνά καταλήγει να μην ενεργεί.

Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις απομυζούν την ενέργεια – δύναμη του με αποτέλεσμα να νιώθει, άδειο, κουρασμένο, στραγγισμένο.

Γιατί κάνουμε αρνητικές σκέψεις;

Επιβίωση

Ένας μηχανισμός του μυαλού μας είναι να μας βοηθήσει να επιβιώνουμε. Προσπαθεί να μας προστατέψει, να μας προειδοποιήσει, να μας προετοιμάσει για το χειρότερο σενάριο (τι θα γίνει στην περίπτωση που…) προκειμένου να προλάβουμε το κακό ή να προετοιμαστούμε γι’ αυτό.

Η προσωπική σου ιστορία

Ποιο είναι το οικογενειακό κλίμα μέσα στο οποίο έχεις μεγαλώσει; Ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου επικρατούσε η άποψη ότι η ζωή είναι δύσκολη, υπήρχαν έντονες δυσκολίες, γκρίνια, μιζέρια, κατάθλιψη, εστίαζαν στα αρνητικά και προσπερνούσαν τα ευχάριστα, είναι πιθανό ως ενήλικας να μεταφέρει ένα αντίστοιχο κλίμα στη ζωή του. Αυτό εκφράζεται μέσα από τον τρόπο μιλάει για τον εαυτό του (συνήθως έχει αρνητική αυτοεικόνα), από τον τρόπο που σκέφτεται, από τη συνολική εικόνα της ποιότητας ζωής του.

Υπολογίζεται πως ένας άνθρωπος κάνει περίπου 60.000 σκέψεις τη μέρα. Συνεπώς είναι αδύνατο να ελέγξουμε όλες μας τις σκέψεις. Το να πούμε στον εαυτό μας σκέψου θετικά ή αυτό μην το σκέφτεσαι είναι κάτι που δεν λειτουργεί από μόνο του. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί πως όταν μπαίνουμε σε μία διαδικασία να καταπιέζουμε ή να διώχνουμε τις σκέψεις μας, τότε είναι σαν να τις σπρώχνουμε με μεγαλύτερη ένταση να βγουν-εκφραστούν, άρα πετυχαίνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.